metaboliczna nietolerancja na skrobię
Najbardziej rozpowszechnionym cukrem złożonym jest skrobia. Wstępne trawienie skrobi  zachodzi już w jamie ustnej pod wpływem enzymu zwanego amylazą. Metaboliczna nietolerancja na skrobię wiąże się z ilością amylazy w ślinie i może być przyczyną wielu chorób o podłożu metabolicznych. Metaboliczna nietolerancja na skrobię Niedobór amylazy w ślinie prowadzi do upośledzenia trawienia skrobi. Im mniej amylazy w ślinie tym większy po posiłkowy poziom...
Właściwości odchudzające grzybów
Grzyby są nieodzownym składnikiem w kuchni ketogennej. Warto je jeść z uwagi na właściwości odchudzające. Zawierają mnóstwo błonnika ale  również mają wiele właściwości prozdrowotnych. Pora obalić mit, że grzyby są pozbawione odżywczych wartości. Grzyby mają wspaniałe walory smakowe i zapachowe. Właściwości odchudzające grzybów Grzyby są nie tylko popularnymi produktami kulinarnymi ale również organizmami o dużych właściwościach leczniczych. Pieczarki, kurki czy rydze...
cukier szkodzi i uzależnia
To i ówdzie podnoszą się alarmy, że cukier szkodzi i uzależnia. Przeprowadzono wiele badań na temat negatywnego wpływu cukru na mózg i inne organy. Mimo to lekarze leczący cukrzyków wciąż proponują im dietę, która w przeważającej ilości składa się z węglowodanów...hallo! Czy cukier szkodzi i uzależnia dzieli naukowców na tych co klasyfikują go jako nałóg i tych, którzy całkowicie odrzucają...
płatki drożdżowe niektywne lchf dieta
Płatki drożdżowe nieaktywne to po prostu suszone drożdże, które nie fermentują. Warto je dodawać do różnych potraw, bo są bogate w witaminy, białko i błonnik. Płatki drożdżowe nieaktywne mogą używać osoby, które mają alergię pokarmową na produkty mleczne lub są weganami. W smaku przypominają one żółty ser, więc dodane do potraw są naturalnym wzmacniaczem serowego smaku. Płatki drożdżowe nieaktywne - zawartość...
10_ produktów wysokotłuszczowych
10 produktów wysokotłuszczowych, które na pewno są Wam znane, pozwolą na szybkie wprowadzenie w LCHF. Odkąd tłuszcz został okrzyknięty głównym sprawcą chorób serca, cukrzycy i otyłości, ludzie zaczęli jeść więcej cukru, rafinowanych węglowodanów i przetworzonej żywności. Czy taka dieta zwana często western dietą wpłynęła pozytywnie na zdrowie przeciętnego człowieka? Nie! W świecie nauki ostatnie lata obfitują w badania nad tłuszczami...
5 właściwości kokosa
Kokos zwany również orzechem kokosowym to owoc palmy kokosowej. 5 właściwości kokosa zarówno zdrowych jak i odżywczych sprawia, że warto go wdrożyć do codziennej diety. Z młodego lub dojrzałego kokosa można wykorzystać do jedzenia wodę, olej i miąższ. Kokosy są uprawiane od wielu lat jednak w ostatnich latach zyskały na dużej popularności ze względu na smak i potencjalne właściwości...
lchf alkohol
Prawie połowa wakacji za nami. Na wakacjach zazwyczaj odpuszczamy sobie dietetyczne jedzenie i pijemy częściej alkohol niż zazwyczaj. Czy istnieje LCHF alkohol? Nikt nie zmusza nikogo do nie picia alkoholu ale pewnie każdy wie jak alkohol wpływa na jego zachowanie nie mniej na utrzymanie prawidłowej wagi. Jeśli nie to warto wprowadzić suchy miesiąc i ocenić swój stosunek do alkoholu i...
orzechy w diecie lchf
Orzechy w diecie lchf to świetna przekąska. Większość składników odżywczych stanowią kwasy tłuszczowe dlatego orzechy są zdrowe i kaloryczne. Jednak  nie wszystkie orzechy spełniają warunki diety niskowęglowodanowej, ponieważ niektóre z nich zawierają bardzo dużo węglowodanów. Osoby będące na  LCHF diecie powinny zatem wystrzegać się niektórych rodzajów orzechów takich jak cashew i pistacje. Weganie szczególnie delektują się orzechami cashew przyrządzając z...
jedzenie w nagrodę
Jedzenie w nagrodę to ważny problem wielu osób, które chcą schudnąć. Ile razy zdarzyło Wam się jeść w nagrodę, bo pracowaliście ciężko, bo uczyliście się do egzaminu lub nie jedliście nic przez cały dzień. Jakie jest Wasze wynagrodzenie? Najczęściej cukier i skrobia, które są atrakcyjnym bodźcem, jednakże krótkotrwałym. Skłania to Was do pochłaniania jeszcze większych porcji jedzenia. Jedzenie w nagrodę...
kolagen jak stosować i jaki kolagen wybrać
Kolagen to jedno z najważniejszych białek w organizmie. Jest to zespół białek o podobnej strukturze, który ma właściwości wiążące. Około 25 - 30% wszystkich białek ustrojowych stanowi kolagen. Jaki kolagen wybrać i jak go stosować zależy od jakości produktu, a więc jego biodostępności i potrzeb organizmu. Produkcja kolagenu jak i jego rozkład zachodzą w organizmie równolegle. Z wiekiem jednak...
6,690FaniLubię
21,000ObserwującyObserwuj
59ObserwującyObserwuj