poniedziałek, 22 kwietnia, 2024

LCHF po azjatycku

Jak zrobić azjatyckie jedzonko bez nadmiernej ilości węglowodanów? Na pewno trzeba odrzucić pszenne nudle lub ryż, które są w tym popularnym daniu największym źródłem węglowodanów. Nudle można zastąpić shirataki lub zoodles, a wysokowęglowodanowy ryż, ryżem warzywnym.  Alternatywny makaron lub ryż zawiera błonnik, jest bezglutenowy i niskowęglowodanowy. Do tego dania przyrządziłam ryż brokułowy.

Brokułowy ryż

W tym przepisie wykorzystałam brokuły, z których zrobiłam brokułowy ryż. Brokuły to świetny, niskowęglowodanowy zamiennik. Chociaż  makaron konjac świetnie pasuje do tego dania, to brokułowy ryż dostarczył mu niemało sensacji smakowych. Krojąc brokuły na ryż wykorzystuję nawet miękkie części łodyg, aby zwiększyć ilość błonnika w daniu.

Chili

Chili zwiększa termogenezę poposiłkową. Przekształcenie energii w energię cieplną wpływa pozytywnie na odchudzanie. Chili wpływa bardzo korzystnie na serce, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów we krwi. Przy przeziębieniach chili wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych, a w tropikach – zapobiega zatruciom pokarmowym.

Imbir

Imbir to nieodzowny dodatek do azjatyckich dań, ale również przyprawa o wielu właściwościach zdrowotnych. Korzystnie wpływa na trawienie, przeciwdziała zakrzepicy żył, działa wspomagająco przy wysokim cholesterolu. Imbir jest nawet stosowany w terapii migreny, bólach gardła i na kaszel. Podobnie jak chili rozgrzewa i zwiększa termogenezę poposiłkowa.

LCHF po azjatycku

Azjatyckie dania zawierają sporo warzyw bogatych w błonnik, minerały i witaminy. Warzywa zawierają węglowodany, dlatego trzeba wybierać te o jak najniższej zawartości węglowodanów, ale też takie aby zachowały charakter azjatyckiej kuchni. W tym daniu znajdziecie, chili, paprykę, marchewkę, seler korzeniowy, czosnek, dymkę, pak choi i brokuły. Mimo, że wybrałam niskowęglowodanowe warzywa to i tak w tym daniu jest ich około 15 gramów węglowodanów. Dlatego przez resztę dnia należy jeść takie posiłki, które pozwolą utrzymać dzienną podaż węglowodanów na odpowiednim dla danej osoby poziomie.

Masz problemy ze skomponowaniem planu żywieniowego z elementami lchf skorzystaj z gotowego planu żywieniowego, który w tej chwili możesz zakupić w cenie promocyjnej już od 127 złotych, kliknij tutaj.

ryż brokułowy lchf_kupdiete_zdroweodchudzanie_zdrowiemetaboliczne_lchfdieta

LCHF miska po azjatycku

4 porcje

Składniki

600 g filetów z piersi kurczaka

50 g papryka

1 zielone chili

1 łyżeczka pasty z chili

30 g marchewki

1 czosnek solo

250 g brokułu

2 dymki

5 cm świeżego imbiru

1 doniczka świeżej kolendry

100 g selera korzeniowego

1 pak choi lub 200 g białej lub pekińskiej kapusty

1½ łyżki nasion sezamu do posypania

2 łyżki kokosowego oleju bezzapachowego

1 łyżka octu ryżowego lub winnego

2 łyżki soi

1 łyżka oleju sezamowego

Jogurt

250 g jogurtu

2 łyżki syropu z błonnika

1 łyżka oliwy

1 łyżka soku z limonki

4 łyżki posiekanej kolendry

Przygotowanie

Brokuły podzielić i zmiksować krótko na ryż w malakserze.  Marchewkę, seler i imbir pokroić na cienkie słupki. Paprykę pokroić na podłużne paski. Czosnek i chili pokroić na plasterki. Grubo posiekać kolendrę. Pak choi pokroić na grube kawałki.

Filety z kurczaka pokroić na kawałki. Olej sezamowy wymieszać z soją, jedną łyżeczka imbiru, pastą z chili i czosnku. Dodać mięso do marynaty i wymieszać. Marynować mięso przez godzinę. Rozgrzej olej kokosowy na głębokiej patelni lub na patelni woke. Zrumienić mięso i odsunąć na bok. Na środek patelni wysypać brokułowy ryż i usmażyć al dente. Odsunąć ryż na bok i dodać resztę warzyw. Smażyć warzywa al dente. Doprawić ryżowym octem. Dodać kolendrę wymieszać warzywa z kurczakiem.

Na misce ułożyć porcję brokułowego ryżu, obok woke z kurczaka i warzyw. Pokroić dymkę w piórka. Posypać danie dymką i prażonym sezamem. Jogurt wymieszać z posiekaną kolendrą, 2 łyżkami syropu z błonnika, oliwą i sokiem z limonki. Jeść razem z woke.

Wartość energetyczna 1 porcji 461 kcal

Tłuszcze – 23 g

Białko – 42 g

Węglowodany – 15 g

Błonnik- 12,2 g

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze