Jak zrobić azjatyckie jedzonko bez nadmiernej ilości węglowodanów? Na pewno trzeba odrzucić pszenne nudle lub ryż, które są w tym popularnym daniu największym źródłem węglowodanów. Nudle można zastąpić shirataki lub zoodles, a wysokowęglowodanowy ryż, ryżem warzywnym. Alternatywny makaron lub ryż zawiera błonnik, jest bezglutenowy i niskowęglowodanowy. Do tego dania przyrządziłam ryż brokułowy.
Brokułowy ryż
W tym przepisie wykorzystałam brokuły, z których zrobiłam brokułowy ryż. Brokuły to świetny, niskowęglowodanowy zamiennik. Chociaż makaron konjac świetnie pasuje do tego dania, to brokułowy ryż dostarczył mu niemało sensacji smakowych. Krojąc brokuły na ryż wykorzystuję nawet miękkie części łodyg, aby zwiększyć ilość błonnika w daniu.
Chili
Chili zwiększa termogenezę poposiłkową. Przekształcenie energii w energię cieplną wpływa pozytywnie na odchudzanie. Chili wpływa bardzo korzystnie na serce, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów we krwi. Przy przeziębieniach chili wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych, a w tropikach – zapobiega zatruciom pokarmowym.
Imbir
Imbir to nieodzowny dodatek do azjatyckich dań, ale również przyprawa o wielu właściwościach zdrowotnych. Korzystnie wpływa na trawienie, przeciwdziała zakrzepicy żył, działa wspomagająco przy wysokim cholesterolu. Imbir jest nawet stosowany w terapii migreny, bólach gardła i na kaszel. Podobnie jak chili rozgrzewa i zwiększa termogenezę poposiłkowa.
LCHF po azjatycku
Azjatyckie dania zawierają sporo warzyw bogatych w błonnik, minerały i witaminy. Warzywa zawierają węglowodany, dlatego trzeba wybierać te o jak najniższej zawartości węglowodanów, ale też takie aby zachowały charakter azjatyckiej kuchni. W tym daniu znajdziecie, chili, paprykę, marchewkę, seler korzeniowy, czosnek, dymkę, pak choi i brokuły. Mimo, że wybrałam niskowęglowodanowe warzywa to i tak w tym daniu jest ich około 15 gramów węglowodanów. Dlatego przez resztę dnia należy jeść takie posiłki, które pozwolą utrzymać dzienną podaż węglowodanów na odpowiednim dla danej osoby poziomie.
Masz problemy ze skomponowaniem planu żywieniowego z elementami lchf skorzystaj z gotowego planu żywieniowego, który w tej chwili możesz zakupić w cenie promocyjnej już od 127 złotych, kliknij tutaj.
LCHF miska po azjatycku
4 porcje
Składniki
600 g filetów z piersi kurczaka
50 g papryka
1 zielone chili
1 łyżeczka pasty z chili
30 g marchewki
1 czosnek solo
250 g brokułu
2 dymki
5 cm świeżego imbiru
1 doniczka świeżej kolendry
100 g selera korzeniowego
1 pak choi lub 200 g białej lub pekińskiej kapusty
1½ łyżki nasion sezamu do posypania
2 łyżki kokosowego oleju bezzapachowego
1 łyżka octu ryżowego lub winnego
2 łyżki soi
1 łyżka oleju sezamowego
Jogurt
250 g jogurtu
2 łyżki syropu z błonnika
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z limonki
4 łyżki posiekanej kolendry
Przygotowanie
Brokuły podzielić i zmiksować krótko na ryż w malakserze. Marchewkę, seler i imbir pokroić na cienkie słupki. Paprykę pokroić na podłużne paski. Czosnek i chili pokroić na plasterki. Grubo posiekać kolendrę. Pak choi pokroić na grube kawałki.
Filety z kurczaka pokroić na kawałki. Olej sezamowy wymieszać z soją, jedną łyżeczka imbiru, pastą z chili i czosnku. Dodać mięso do marynaty i wymieszać. Marynować mięso przez godzinę. Rozgrzej olej kokosowy na głębokiej patelni lub na patelni woke. Zrumienić mięso i odsunąć na bok. Na środek patelni wysypać brokułowy ryż i usmażyć al dente. Odsunąć ryż na bok i dodać resztę warzyw. Smażyć warzywa al dente. Doprawić ryżowym octem. Dodać kolendrę wymieszać warzywa z kurczakiem.
Na misce ułożyć porcję brokułowego ryżu, obok woke z kurczaka i warzyw. Pokroić dymkę w piórka. Posypać danie dymką i prażonym sezamem. Jogurt wymieszać z posiekaną kolendrą, 2 łyżkami syropu z błonnika, oliwą i sokiem z limonki. Jeść razem z woke.
Wartość energetyczna 1 porcji 461 kcal
Tłuszcze – 23 g
Białko – 42 g
Węglowodany – 15 g
Błonnik- 12,2 g