poniedziałek, 22 kwietnia, 2024
Strona głównaZdrowieDomowa przyprawa korzenna i jej zdrowotne właściwości

Domowa przyprawa korzenna i jej zdrowotne właściwości

Czy robicie domową przyprawą korzenną? Znacie prozdrowotne właściwości korzennych przypraw? Czy wiecie, że przyprawy wpływają korzystnie na odchudzanie? Zawsze mieszam własną przyprawę do piernika na święta! Jest to proste i przyjemne zajęcie, a korzenna przyprawa jest gotowa za nim rozgrzeje się piekarnik. Mieszanki z korzennych przypraw używam zazwyczaj do wypieków pierników i pierniczków wszelakiej maści.

Nie wyobrażam sobie świąt bez zapachu cynamonu czy kardamonu. Imbir nadaje wypiekom cudowny i lekko piekący smak. Cynamon używam praktycznie do wszystkiego, a goździki najczęściej do śledzi w zalewie z octu. Zastanawialiście kiedyś nad tym, dlaczego korzenne przyprawy, poza wspaniałym aromatem sprawiają, że czujemy się dobrze i przyjemnie?

Prozdrowotne właściwości korzennych przypraw

Okazuje się, że świąteczne przyprawy są nie tylko przydatne do wypieków, ale również mają wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia. Moja mieszanka korzenna składa się z czterech podstawowych przypraw: cynamonu, goździków, imbiru i kardamonu.

Cynamon

Cynamon to naprawdę super przyprawa o wielu pozytywnych właściwościach dla zdrowia! Cynamon stabilizuje poziom cukru we krwi, przez co zmniejsza się wydzielanie insuliny, a zwiększa uczucie sytości. Cynamon poprawia krążenie krwi krążenie krwi, obniża wysokie ciśnienie jak również działa przeciwzapalnie. Ta popularna przyprawa zwiększa przemianę materii, działa bakteriobójczo oraz grzybobójczo.

Mimo tak wielu pozdrowotnych właściwości cynamonu, nie należy z nim przesadzać, bowiem zawiera on substancję zwaną kumaryną. Kumaryna spożywana w dużych ilościach może uszkodzić wątrobę. Dodanie przyprawy do potraw i wypieków nie wiąże się jednak z jakimkolwiek ryzykiem.

Imbir

Na temat właściwości zdrowotnych imbiru można pisać i pisać! To wyjątkowa zdrowa przyprawa. Główną cechą imbiru i cechą wyróżniającą go spośród innych przypraw jest zawartość antyutleniaczy, które wspomagają pracę układu odpornościowego. W imbirze znajduje się ich najwięcej. Antyutleniacze chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

Prozdrowotne efekty imbiru na organizm są związane z wieloma aktywnymi substancjami. Oprócz antyutleniaczy imbir zawiera sporo witamin (B6, C i E), minerałów (Mg, Cu i Zn), gingerole i zingerole.

Imbir posiada właściwości przeciwzapalne. Dlatego jest wskazany w dolegliwościach stawów, a także na bóle głowy. Obniża gorączkę, łagodzi przeziębienia i nudności. Działa również oczyszczająco na nerki i pobudza trawienie.

Gingerole jako jedne z aktywnych substancji imbiru wpływają korzystnie na odchudzanie, ponieważ zwiększają termogenezę.

Kardamon

Kardamon i imbir mają podobne właściwości i należą do tej samej rodziny. Kardamon wspiera układ odpornościowy i działa bakteriobójczo.
Warto go podjadać podczas przeziębienia. Zwiększa również krążenie krwi, zapobiega skurczom i może łagodzić bóle brzucha, takie jak kolka i bóle menstruacyjne.

Goździki

Przyprawa goździki ma przede wszystkim właściwości antyseptyczne. Obniża również poziom cukru we krwi. Łagodzi opryszczkę i ból zęba. Należy jednak zachować ostrożność w przypadku goździków, ponieważ przyprawa może wywołać alergię kontaktową.

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze