piątek, 14 czerwca, 2024
Strona głównaPrzepisyWypiekiJuż niedługo święta - LCHF piernik czyli lchf świątecznie

Już niedługo święta – LCHF piernik czyli lchf świątecznie

LCHF piernik czyli lchf świątecznie… Święta już za dwa tygodnie i każdy z nas planuje co by tu upiec coś słodkiego bez cukru i mąki tak aby pozwoliło utrzymać niskowęglowodanową dietę. Nic trudnego! Praktycznie każdy tradycyjny świąteczny wypiek można upiec bez mąki i cukru.

Z pomocą przychodzi mąka migdałowa i mąka kokosowa, a zamiast cukru warto użyć erytrytol, który objętością przypomina cukier ale wiadomo nie podnosi poziomu cukru we krwi. Jednym z wypieków niskowęglowodanowych, który pojawia się na świątecznym stole jest niewątpliwie piernik. Proponujemy przepis na puszyste ciasto piernikowe na bazie mąki migdałowej i kokosowej oraz błonnika.

Dodatek błonnika w wypiekach lchf jest konieczny ze względu na właściwości wiążące błonnika. Ciasto trzyma się kupy i nie kruszy się.

Oczywiście lchf piernik wymaga korzennych przypraw. Można użyć gotowej mieszanki korzennej lub po prostu dodać kardamon, cynamon, imbir czy pieprz w odpowiednich proporcjach.

lchf ciasto piernikowe jest super korzenne niezależnie czy będzie to kupna czy domowa mieszanka.

lchf piernik bez cukru bez mąki

LCHF piernik

16 porcji

Składniki

4 jajka

140 g erytrytolu

80 g masła, roztopionego

75 ml kwaśnej śmietany

70 g kokosowej mąki

50 g migdałowej mąki

1 łyżka fiberhusk

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki przyprawy korzennej

szczypta soli

Przygotowanie

Piekarnik nastawić na 160ºC na termoobieg lub bez termoobiegu na 175ºC. Jajka i erytrytol ubić na puszystą masę. Roztopić masło i schłodzone dodać do jajek. Lekko zmiksować. Następnie dodać śmietanę i krótko zmiksować. W oddzielnej misce wymieszać mąkę kokosową, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. Jeśli masło było niesolone dodać ¼ łyżeczki soli. Wsypać suche składniki do masy jajecznej i krórko zmiksować do połączenia składników.

Foremkę o pojemności 1 l wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, wygładzić powierzchnię i piec ciasto przez około 40 minut lub do suchego patyczka.

Wartość energetyczna 1 porcji  164 kcal

Tłuszcz – 8,5 g

Białko – 3,6 g

Węglowodany – 1,8g

Błonnik – 2,8 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze