czwartek, 10 października, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiŚwiąteczne śledzie w wersji ketogenicznej

Świąteczne śledzie w wersji ketogenicznej

Kto lubi świąteczne śledzie keto? Uwielbiam śledzie! W mojej rodzinie niestety tylko ja je jadam. Tak więc wszystkie śledzie jakie przyrządzam mam dla siebie. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na śledzie w wersji ketogenicznej. Śledź należy do ryb tłustych, więc będąc na diecie wysokotłuszczowej można go jeść ile tylko dusza zapragnie.

Nie polecam jednak gotowych, kupnych śledzi, bo niestety sporo z nich zawiera cukier. Lepiej zrobić śledzie samemu. Mój nowy przepis na śledzie to śledzie z serem cheddar i koprem, wymieszane z porcją domowego majonezu. Jest to prosty przepis na śledzie w postaci sałatki. Takie śledzie są przepyszne i bardzo syte.

Oczywiście cheddar możecie zastąpić innym serem. Polecam jednak ser o bardzo wyrazistym smaku, podobnym do cheddar. Tak przyrządzona sałatka ze śledzia może postać w lodówce do tygodnia. Mam nadzieję, że jadacie śledzie częściej niż tylko na święta. Warto ją jeść, bo jest to ryba tłusta i smaczna. W 100 gramach znajduje się 20 gramów tłuszczów i praktycznie tyle samo białka.

Śledź, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 chroni przed miażdżycą i chorobami układu nerwowego. Poprawia również koncentrację, pracę serca i mózgu. Jest źródłem witaminy D, E, PP. Nie brakuje w nim minerałów. Jest bogatym źródłem żelaza, potasu, cynku, jodu, fosforu i miedzi. Minerały są bardzo ważne dla organizmu, ponieważ wchodzą w skład grupy prostetycznej wielu enzymów i hormonów.

Przekonałam Was do śledzi? Jeśli nie to trudno, wiadomo każdy ma swój smak.

świąteczne śledzie keto lchfdieta

Świąteczne śledzie keto

6 porcji

Składniki

400 g słonych filetów śledziowych

100 g kwaśnej śmietany

150 g majonezu

100 ml posiekanego kopru

1 łyżka francuskiej musztardy bez cukru

30 g sera cheddar, startego

sól do smaku

Przygotowanie

Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin, odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki. W misce wymieszać majonez ze śmietaną, musztardą, koprem i startym cheddar. Dodać śledzie i dokładnie wymieszać. Doprawić solą w razie potrzeby.

Wartość energetyczna 1 porcji 442 kcal

Tłuszcze – 42,5 g

Białko – 15 g

Węglowodany – 1,0 g

Błonnik- 0,1 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze