Kto lubi świąteczne śledzie keto? Uwielbiam śledzie! W mojej rodzinie niestety tylko ja je jadam. Tak więc wszystkie śledzie jakie przyrządzam mam dla siebie. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na śledzie w wersji ketogenicznej. Śledź należy do ryb tłustych, więc będąc na diecie wysokotłuszczowej można go jeść ile tylko dusza zapragnie.
Nie polecam jednak gotowych, kupnych śledzi, bo niestety sporo z nich zawiera cukier. Lepiej zrobić śledzie samemu. Mój nowy przepis na śledzie to śledzie z serem cheddar i koprem, wymieszane z porcją domowego majonezu. Jest to prosty przepis na śledzie w postaci sałatki. Takie śledzie są przepyszne i bardzo syte.
Oczywiście cheddar możecie zastąpić innym serem. Polecam jednak ser o bardzo wyrazistym smaku, podobnym do cheddar. Tak przyrządzona sałatka ze śledzia może postać w lodówce do tygodnia. Mam nadzieję, że jadacie śledzie częściej niż tylko na święta. Warto ją jeść, bo jest to ryba tłusta i smaczna. W 100 gramach znajduje się 20 gramów tłuszczów i praktycznie tyle samo białka.
Śledź, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 chroni przed miażdżycą i chorobami układu nerwowego. Poprawia również koncentrację, pracę serca i mózgu. Jest źródłem witaminy D, E, PP. Nie brakuje w nim minerałów. Jest bogatym źródłem żelaza, potasu, cynku, jodu, fosforu i miedzi. Minerały są bardzo ważne dla organizmu, ponieważ wchodzą w skład grupy prostetycznej wielu enzymów i hormonów.
Przekonałam Was do śledzi? Jeśli nie to trudno, wiadomo każdy ma swój smak.
Świąteczne śledzie keto
6 porcji
Składniki
400 g słonych filetów śledziowych
100 g kwaśnej śmietany
150 g majonezu
100 ml posiekanego kopru
1 łyżka francuskiej musztardy bez cukru
30 g sera cheddar, startego
sól do smaku
Przygotowanie
Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin, odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki. W misce wymieszać majonez ze śmietaną, musztardą, koprem i startym cheddar. Dodać śledzie i dokładnie wymieszać. Doprawić solą w razie potrzeby.
Wartość energetyczna 1 porcji 442 kcal
Tłuszcze – 42,5 g
Białko – 15 g
Węglowodany – 1,0 g
Błonnik- 0,1 g