poniedziałek, 15 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiSmarowidło na kanapki z groszku i fety

Smarowidło na kanapki z groszku i fety

Brakuje Wam pomysłu czym posmarować kanapki? Polecamy pastę z groszku i fety. Jest to niezawodne smarowidło na kanapki, idealne na placki i do naleśników na słono. Proste smarowidło do wykonania. Wystarczy zmiksować groszkowe pesto i wymieszać z pokruszoną fetą. Po prostu pycha!

Smarowidło na kanapki

ok. 300 g

Składniki

200 g zielonego groszku

50 g włoskich orzechów

2 łyżki utartego parmezanu

1 ząbek czosnku

20 listków bazylii

20 listków mięty

75 ml oliwy z oliwek

sól do smaku

1 łyżka soku z cytryny

100 g feta, owczego, pełnotłustego

Przygotowanie

Groszek blanszować przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Wsypać do malaksera, z nożem do cięcia. Dodać włoskie orzechy, zioła i część oliwy. Zmiksować na ziarnistą masę. Wlać resztę oliwy, dodać pokruszony feta, pół łyżeczki soli, parmezan i zmiksować. Przechowywać w zamkniętym słoiczku i w lodówce do tygodnia.

Wartość energetyczna 1 porcji – 30 g 693 kcal

Tłuszcz – 12g

Białko – 4,0 g

Węglowodany – 2,8 g

Błonnik – 1,4 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze