Brakuje Wam pomysłu czym posmarować kanapki? Polecamy pastę z groszku i fety. Jest to niezawodne smarowidło na kanapki, idealne na placki i do naleśników na słono. Proste smarowidło do wykonania. Wystarczy zmiksować groszkowe pesto i wymieszać z pokruszoną fetą. Po prostu pycha!
Smarowidło na kanapki
ok. 300 g
Składniki
200 g zielonego groszku
50 g włoskich orzechów
2 łyżki utartego parmezanu
1 ząbek czosnku
20 listków bazylii
20 listków mięty
75 ml oliwy z oliwek
sól do smaku
1 łyżka soku z cytryny
100 g feta, owczego, pełnotłustego
Przygotowanie
Groszek blanszować przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Wsypać do malaksera, z nożem do cięcia. Dodać włoskie orzechy, zioła i część oliwy. Zmiksować na ziarnistą masę. Wlać resztę oliwy, dodać pokruszony feta, pół łyżeczki soli, parmezan i zmiksować. Przechowywać w zamkniętym słoiczku i w lodówce do tygodnia.
Wartość energetyczna 1 porcji – 30 g 693 kcal
Tłuszcz – 12g
Białko – 4,0 g
Węglowodany – 2,8 g
Błonnik – 1,4 g