Jem wątróbkę przynajmniej raz w tygodniu, dlaczego? Wątróbka to produkt spożywczy o największej gęstości odżywczej. Jedząc wątróbkę nie potrzebuję suplementów. Wiem, wiem nie każdy lubi podroby, ale warto chociaż przekonać się do wątróbki, bo jej właściwości odżywcze są niesamowite.
Wątroba zawiera wszystkie witaminy z grupy B, mnóstwo witaminy C i całkiem sporo witaminy E. Z minerałów na uwagę zasługuje selen. W 100 gramach wątroby znajduje się aż 46 µg selenu. Stanowi to prawie 84% dziennego zapotrzebowania. Tak więc porcja smażonej wątróbki to naprawdę super jedzenie!
Z czym jeść wątróbkę?
Dzisiaj przygotowałam przepis, który jest prosty i mało pracochłonny. Wątróbka drobiowa smażona krótko na maśle z cebulką w towarzystwie kalafiorowego puree jest miękka i soczysta. Podobnie jak ryby wątróbkę smaży się krótko. Kalafiorowe puree to niskowęglowodanowy zamiennik ziemniaczanego puree.
W tym daniu świetnie sprawdza się pikantna rukola. Ostatnio pisałam o właściwościach odżywczych rukoli. Jadam ją codziennie w sporych ilościach. Polecam ją wszystkim moim podopiecznym. Po prostu zdrowe jedzenie bez dodatków.
Smażona wątróbka super keto
2 porcje
Składniki
400 g kalafiora
50 g masła + 30 g do smażenia
1 mała cebula
300 g wątróbki drobiowej, wieprzowej lub wołowej
30 g rukoli
4 suszone pomidory w oleju
Kalafior podzielić na różyczki i gotować w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Odcedzić, przełożyć do rondelka, dodać masło i zmiksować na puree. Rozpuścić 30 g masła. Pokroić cebulę w piórka i zeszklić na patelni. Dodać wątróbkę i smażyć przez 2 minuty po obu stronach w wysokiej temperaturze. Jeść wątróbkę z kalafiorowym puree, cebulą, rukolą i suszonymi pomidorami.
Wartość energetyczna 1 porcji 560 kcal
Tłuszcze – 41 g
Białko – 34 g
Węglowodany – 11 g
Błonnik- 7,5 g