Uwielbiam marchewkowe ciasto bez cukru i mąki i cieszę się, że nie muszę rezygnować z tego przysmaku nawet na lchf diecie. Moje ciasto zamiast mąki i cukru zawiera mąkę migdałową i erytrytol. Oczywiście jest w nim marchewka ale netto węglowodanów na jedną porcję jest bardzo mało. Poza tym to ciasto lubię zjeść do kawy na śniadanie, więc mieszczę się w mojej maksymalnej granicy węglowodanów dziennie.
Każdy ma indywidualną tolerancję na węglowodany. Ja ze względu na dietę jem je restrykcyjnie. Nie mam cukrzycy, nadwagi czy innych chorób metabolicznych. Po prostu podoba mi się styl życia bez cukru i inwestuję w moje zdrowie.
Zatem praktykuję lchf i promuję. Na blogu znajdziecie przepisy, którymi osobiście się delektuję jak to marchewkowe ciasto bez cukru i mąki.
To ciasto jest proste w pieczeniu i podobnie jak tradycyjne ciasto marchewkowe pokrywam je pysznym kremem na bazie masła i kremowego serka, czyli jeszcze więcej tłuszczu!
Wielkanoc już za kilka dni, więc polecam to ciasto również jako świąteczny deser. Jeśli planujecie więcej keto wypieków to skorzystajcie z przepisu na lchf sernik, który opublikowałam w zeszłym roku. Jest równie pyszny.
Marchewkowe ciasto bez cukru i mąki
12 porcji
Składniki
60 ml kokosowego oleju lub masła
200 g migdałowej mąki, blanszowanej
10 g / 1 łyżka zmielonej łuski babki płesznik, błonnik
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
po ½ łyżeczce cynamonu, kardamonu i imbiru
3 jajka
1 białko
80 g erytrytolu
½ łyżeczki waniliowego ekstraktu
120 g marchewki, rozdrobnionej lub startej na tarce
25 g włoskich orzechów
25 g kokosowych wiórków
Krem maślany z serkiem
50 g miękkiego masła
3 łyżki erytrytolu, zmielonego na puder
150 g kremowego serka, łaciate lub philadelphia, min 20% tł.
1 łyżka pokrojonych włoskich orzechów do dekoracji
Przygotowanie
Przygotować dwie miski. Do jednej odważyć migdałową mąkę, grubo pokrojone orzechy, kokosowe wiórki, erytrytol. Dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy i dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać utartą marchewkę z jajkami, białkiem, waniliowym ekstraktem i rozpuszczonym olejem kokosowym. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Masa jest dosyć gęsta ale taka ma być.
Foremkę do pieczenia o rozmiarach 18 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na dno, równomiernie rozprowadzić i wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180ºC i piec ciasto przez około 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Masło zmiksować z serkiem na puszystą masę. Następnie dodać puder z erytrytolu i zmiksować do połączenia. Posmarować ostudzone ciasto kremem, posypać orzechami i pokroić na kawałki.
Wartość energetyczna 1 porcji 262 kcal
Tłuszcz – 25 g
Białko – 7,0 g
Węglowodany – 3,0 g
Błonnik – 2,6 g
erytrytol to tez slodzidlo i obojetnie jak bedzie sie nazywal czy stevia czy xylit to ciagle daje slodki posmak …bez ktorego nie mozemy zyc ….jestem roslinozerca od 30 lat i wiem jedno bez cukru nie mozemy zyci te cale diety keto czy lchf to tylko nazwa ….ciagle szukamy zamiennikow cukru …cos co oslodzi nam zycie dlatego tak kocham byc roslinozerca…jestem zdrowa sprawna wysportowana i dostarczam sobie slodyczy z owocow tez stevia i erytryto i mimo ze sporo tluszczu w mojej diecie to wszystko syci naturalnie bez potrzeby stosowania jakis diet mimo to od wielu lat wykluczylam zboza calkowicie , ktore jak sie okazalo wywolywaly rozne problemy. mam ok 15 roznych mak bezbozowych w domu praktycznie bezweglowodanowych…ale wegli tez potrzebujemy- moje pochodza z roslin i….to bylo najlepsze co zrobilam :))) pozdrawiam kasia
Białka rozumiem, że nie ma potrzeby ubijać do ciasta, tylko dodać takie i wymieszać?
Tak, nie ma potrzeby
Hej, a hela obym chciała użyć miodu, to jakbyś proporcje zmieniła czy co dodała etc?
Miód zawiera cukier, więc nie będzie to już ciasto niskowęglowodanowe.
Robiłam to ciasto tydzień temu i dzisiaj robię znowu jest rewelacyjne mąż powiedział że to najlepsze keto ciacho jakie do tej pory upiekłam. Polecam serdecznie
Cieszę się niezmiernie, że tak odpasowało!
Czy mogę mąkę migdałowa zamienić na kokosowa ?
Ten przepis jest opracowany z użyciem mąki migdałowej.Mąka kokosowa ma zupełnie inne właściwości.
Myślisz że mąkę migdałowa mogłabym zmienić na zmielone płatki owsiane?
Pewnie tak… ale to już nie będzie ciasto niskowęglowodanowe plus owies zawiera gluten. Więc raczej musiałabyś zrezygnować z dodatku zmielonej łuski babki płesznik, bo ciasto będzie za bardzo zbite.