Ciasto na Wielkanoc bez cukru i mąki

marchewkoweciasto_bezmaki_bezcukru_lchfdieta

Uwielbiam marchewkowe ciasto bez cukru i mąki i cieszę się, że nie muszę rezygnować z tego przysmaku nawet na lchf diecie. Moje ciasto zamiast mąki i cukru zawiera mąkę migdałową i erytrytol. Oczywiście jest w nim marchewka ale netto węglowodanów na jedną porcję jest bardzo mało. Poza tym to ciasto lubię zjeść do kawy na śniadanie, więc mieszczę się w mojej maksymalnej granicy węglowodanów dziennie.

Każdy ma indywidualną tolerancję na węglowodany. Ja ze względu na dietę jem je restrykcyjnie. Nie mam cukrzycy, nadwagi czy innych chorób metabolicznych. Po prostu podoba mi się styl życia bez cukru i inwestuję w moje zdrowie.

Zatem praktykuję lchf i promuję. Na blogu znajdziecie przepisy, którymi osobiście się delektuję jak to marchewkowe ciasto bez cukru i mąki.

To ciasto jest proste w pieczeniu i podobnie jak tradycyjne ciasto marchewkowe pokrywam je pysznym kremem na bazie masła i kremowego serka, czyli jeszcze więcej tłuszczu!

Wielkanoc już za kilka dni, więc polecam to ciasto również jako świąteczny deser. Jeśli planujecie więcej keto wypieków to skorzystajcie z przepisu na lchf sernik, który opublikowałam w zeszłym roku. Jest równie pyszny.

marchewkowe ciasto bez cukru i mąki lchf dieta

marchewkowe ciasto bez cukru i mąki przepis codojedzenia

Marchewkowe ciasto bez cukru i mąki

12 porcji

Składniki

60 ml kokosowego oleju lub masła

200 g migdałowej mąki, blanszowanej

10 g / 1 łyżka zmielonej łuski babki płesznik, błonnik

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

po ½ łyżeczce cynamonu, kardamonu i imbiru

3 jajka

1 białko

80 g erytrytolu

½ łyżeczki waniliowego ekstraktu

120 g marchewki, rozdrobnionej lub startej na tarce

25 g włoskich orzechów

25 g kokosowych wiórków

Krem maślany z serkiem

50 g miękkiego masła

3 łyżki erytrytolu, zmielonego na puder

150 g kremowego serka, łaciate lub philadelphia, min 20% tł.

1 łyżka pokrojonych włoskich orzechów do dekoracji

Przygotowanie

Przygotować dwie miski. Do jednej odważyć migdałową mąkę, grubo pokrojone orzechy, kokosowe wiórki, erytrytol. Dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy i dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać utartą marchewkę z jajkami, białkiem, waniliowym ekstraktem i rozpuszczonym olejem kokosowym. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Masa jest dosyć gęsta ale taka ma być.

Foremkę do pieczenia  o rozmiarach 18 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na dno, równomiernie rozprowadzić i wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180ºC i piec ciasto przez około 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Masło zmiksować z serkiem na puszystą masę. Następnie dodać puder z erytrytolu i zmiksować do połączenia. Posmarować ostudzone ciasto kremem, posypać orzechami i pokroić na kawałki.

Wartość energetyczna 1 porcji 262 kcal

Tłuszcz – 25 g

Białko – 7,0 g

Węglowodany – 3,0 g

Błonnik – 2,6 g

2 KOMENTARZE

    • Pewnie tak… ale to już nie będzie ciasto niskowęglowodanowe plus owies zawiera gluten. Więc raczej musiałabyś zrezygnować z dodatku zmielonej łuski babki płesznik, bo ciasto będzie za bardzo zbite.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here