poniedziałek, 15 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaDanie makaronowe - makaron bez mąki, lchf, bez glutenu

Danie makaronowe – makaron bez mąki, lchf, bez glutenu

Kto nie lubi makaronu? Mam dla Was dzisiaj przepis na keto danie makaronowe z makaronem bez mąki. Ten makaron jest bardzo przydatny w kuchni ketogennej. Można z niego przyrządzić bardzo fajne niskowęglowodanowe dania, bogate w tłuszcz, białko i bardzo sycące. Dzisiejszy przepis to makaron bez mąki wymieszany z domowym pesto, pomidorami i parmezanem, podany ze szwedzkimi klopsikami. Znacie na pewno szwedzkie klopsiki z IKEA.

Mój przepis na szwedzkie klopsiki wyklucza mąkę ziemniaczaną i jest w pełni ketogenny. Przyrządzam je z dużej porcji i podaję z różnymi dodatkami, np. z makaronem.

Przejście na lchf dietę może wydawać się trudne ale najważniejsze jest aby zaplanować posiłki. Klopsiki, pesto czy makaron można przygotować z dużej porcji, poporcjować na mniejsze i zamrozić. Każdy produkt można wykorzystać osobno. Klopsiki można podać z sosem marinara. Makaron świetnie pasuje z serowym sosem. Pesto z powodzeniem może zastąpić sos i świetnie pasuje do pieczonego mięsa.

Zatem dzisiaj kolejne danie z trzech ulubionych składników, które wprowadza urozmaicenie w lchf diecie, a przy tym jest smaczne i zdrowe.

keto danie makaronowe odchudzanie lchfdieta cukrzyca

Keto danie makaronowe

1 porcja

Składniki

1 porcja makaronu bez mąki, tutaj przepis

1 porcja szwedzkich klopsików, tutaj przepis

2 łyżki domowego pesto, tutaj przepis

3 suszone pomidory w zalewie z oliwy

4 pomidory koktajlowe

1 krążek cebuli

1 łyżka startego parmezanu

30 g mozzarella

sól i pieprz do smaku

1 łyżka kokosowego oleju

30 g szpinaku

Przygotowanie

Makaron podgrzać na patelni z klopsikami (linki do przepisów w składnikach) Kiedy już będzie ciepły wymieszać z pesto, suszonymi pomidorami, koktajlowymi pomidorami, mozzarella, szpinakiem i cebulą. Na koniec posypać parmezanem.

Wartość energetyczna 1 porcji 812 kcal

Tłuszcz – 66 g

Białko –43 g

Węglowodany – 5,0 g

Błonnik – 10 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze