Kto nie lubi makaronu? Mam dla Was dzisiaj przepis na keto danie makaronowe z makaronem bez mąki. Ten makaron jest bardzo przydatny w kuchni ketogennej. Można z niego przyrządzić bardzo fajne niskowęglowodanowe dania, bogate w tłuszcz, białko i bardzo sycące. Dzisiejszy przepis to makaron bez mąki wymieszany z domowym pesto, pomidorami i parmezanem, podany ze szwedzkimi klopsikami. Znacie na pewno szwedzkie klopsiki z IKEA.
Mój przepis na szwedzkie klopsiki wyklucza mąkę ziemniaczaną i jest w pełni ketogenny. Przyrządzam je z dużej porcji i podaję z różnymi dodatkami, np. z makaronem.
Przejście na lchf dietę może wydawać się trudne ale najważniejsze jest aby zaplanować posiłki. Klopsiki, pesto czy makaron można przygotować z dużej porcji, poporcjować na mniejsze i zamrozić. Każdy produkt można wykorzystać osobno. Klopsiki można podać z sosem marinara. Makaron świetnie pasuje z serowym sosem. Pesto z powodzeniem może zastąpić sos i świetnie pasuje do pieczonego mięsa.
Zatem dzisiaj kolejne danie z trzech ulubionych składników, które wprowadza urozmaicenie w lchf diecie, a przy tym jest smaczne i zdrowe.
Keto danie makaronowe
1 porcja
Składniki
1 porcja makaronu bez mąki, tutaj przepis
1 porcja szwedzkich klopsików, tutaj przepis
2 łyżki domowego pesto, tutaj przepis
3 suszone pomidory w zalewie z oliwy
4 pomidory koktajlowe
1 krążek cebuli
1 łyżka startego parmezanu
30 g mozzarella
sól i pieprz do smaku
1 łyżka kokosowego oleju
30 g szpinaku
Przygotowanie
Makaron podgrzać na patelni z klopsikami (linki do przepisów w składnikach) Kiedy już będzie ciepły wymieszać z pesto, suszonymi pomidorami, koktajlowymi pomidorami, mozzarella, szpinakiem i cebulą. Na koniec posypać parmezanem.
Wartość energetyczna 1 porcji 812 kcal
Tłuszcz – 66 g
Białko –43 g
Węglowodany – 5,0 g
Błonnik – 10 g