Sałatka z awokado, soi i kapusty

0
236
sałatka z awokado

Sałatka z awokado na lato, prawda, że to ulubiony posiłek. Sałatka nigdy się nie znudzi! jest kolorowa, zdrowa i pożywna jak ta sałatka z awokado, zielonej soi i kapusty. Zielona soja przypomina bób ale jest od niego nieco mniejsza i zawiera więcej kwasów tłuszczowych. Jest bogata w białko i zawiera węglowodany. Aby uzupełnić dzienne spożycie tłuszczu warto zawsze mieć w zanadrzu awokado. Sałatka poniżej zawiera sporo tłuszczu ale również niemało węglowodanów.

Sałatka z awokado

1 porcja

Składniki

½ awokado

100 g brokułów

20 g marchewki

1 łyżka migdałów, prażonych

20 g zielonej soi, edamame

30 g shirataki noodles

50 g kapusty

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka rybnego sosu

2 łyżki oliwy

2 łyżeczki winnego octu

½ łyżeczki ksylitolu

sól do smaku

Przygotowanie

Kapustę i marchewkę pokroić cienko. Podzielić brokuł na różyczki.Pokroić czosnek w plasterki. Rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa na patelnię. Smażyć-wokować przez minutę, po czym dodać ugotowaną soję i odcedzone shirataki noodles. Wlać ocet i rybny sos, doprawić lekko ksylitolem. Całość wymieszać i przełożyć na talerz. Posypać prażonymi migdałami pokrojonymi w plasterki. Podać z awokado i plasterkami świeżego ogórka. Można posypać natką pietruszki lub kolendrą.

Wartość energetyczna 1 porcji 505 kcal

Tłuszcz – 45 g

Białko – 10 g

Węglowodany – 15 g

Błonnik – 6,0 g

dieta lchf specjalista