Zdrowa miska – chai, kokos i kurkuma

0
1056
zdrowa miska keto koktail chai z kurkumą

Z czym Wam się kojarzy zdrowa miska keto? Zdrowa miska keto to miska napełniona zdrowymi tłuszczami, białkiem i małą ilością węglowodanów. Dzisiejszy przepis to  złota zdrowa miska zawierająca gorący koktajl z herbaty chai, kokosowego mleka i kurkumy.

Na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych kurkumy można pisać w nieskończoność. Kurkuma jest tak zdrowa, że jedna łyżka proszku kurkumy to inwestycja w zdrowie. Warto ją mieć w swojej domowej spiżarni. Główną zaletą kurkumy jest jej neutralny smak i piękny złoty kolor. Dlatego kurkumę można dodawać zarówno do niskowęglowodanowych kaszek jak i mięsnych sosów typu curry.

Koktajl z kurkumą jest pyszny, pożywny i bardzo aromatyczny. Aromat pochodzi z chai herbaty. Chai to herbata zawierająca przyprawy takie jak imbir, kardamon, płatki róży czy cynamon. Herbata nadaje koktajlowi charakteru.

Chai z mlekiem kokosowym to odpowiednik indyjskiej herbaty z mlekiem. Zastąpiliśmy jedynie zwykłe mleko mlekiem kokosowym. Zdrowa miska keto to miska, którą można podjadać przez cały dzień z różnymi dodatkami. Smakuje pysznie z cynamonem, pokruszonymi płatkami róży i domową granolą.

zdrowa miska keto

Składniki odżywcze koktajlu

Kurkuma – Kurkuma jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, przeciwwirusowym, a jej właściwości antyutleniające są 5 razy mocniejsze niż witaminy C. 

Chai herbata – zawiera wiele silnych substancji przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Pomaga w trawieniu, dzięki połączeniu czarnego pieprzu, imbiru i cynamonu.

Mleko kokosowe  – jest bogate w zdrowe tłuszcze.

Zmielone migdałowe – zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe. Są pełne minerałów i witamin. Mają właściwości zagęszczające.

Koktajl można zagęścić jeśli chce go się jeść w miseczce z granolą. Koktajl do picia nie wymaga mąki migdałowej.

superbowl_ketogenic

Zdrowa miska keto

2 porcje

Składniki:

400 ml kokosowego mleka, pełnotłuszczowego

1 łyżka  syropu z błonnika

1 łyżka kurkumy

1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżeczka do posypania

2 torebki chai herbaty

1 łyżka zmielonych migdałów (mąki migdałowej)

2 łyżki granoli

Przygotowanie

Kokosowe mleko zagotować z herbatą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wyjąć torebki herbaty i dobrze odcisnąć. Dodać syrop i cynamon do smaku oraz mąkę migdałową. Zagotować koktajl i rozlać do miseczek. Posypać cynamonem i granolą.

Wartość energetyczna 1 porcji 641 kcal

Tłuszcz – 60 g

Białko – 10,4 g

Węglowodany – 11 g

Błonnik – 2,1 g

 

 

dieta lchf specjalista