poniedziałek, 29 kwietnia, 2024

Keto tarta szpinakowa

Jak przyrządzić szpinak, który świetnie smakuje i jest zdrowy. Jest na to rada, keto tarta szpinakowa. Szpinak to warzywo pełne minerałów i witamin, które w połączeniu z innymi produktami spożywczymi stanowi posiłek o wysokiej gęstości odżywczej. Oczywiście trzeba szpinak też i polubić, ale wydaje mi się, że to zależy od jego przyrządzenia.

Szpinak jest dosyć metaliczny w smaku, więc koniecznie trzeba go dobrze przyprawić. Już po blanszowaniu polepsza się jego smak, a jeśli upieczecie keto tartę szpinakową to na pewno nie pożałujecie.

Tarta to proste danie, które wyżywi całą rodzinę. Jeśli skorzystacie z tego przepisu, to domownicy, którzy nie są na keto diecie wcale nie wyczują różnicy, ponieważ ta tarta smakuje jak każda tradycyjna upieczona na spodzie z mąki.

Od jakiegoś czasu piekę keto tarty na spodzie z mąki migdałowej z dodatkiem gumy akacjowej (arabskiej). Spód do tarty jest kruchy, cudownie pachnie migdałami i co najważniejsze zawiera mało węglowodanów. Guma akacjowa jest naturalnym produktem i nie wywołuje efektów ubocznych.

keto tarta szpinakowa lchf dieta bez diety kup dietę

Tarta szpinakowa smakuje jako danie wegetariańskie, jeśli nadzienie stanowi jedynie szpinak wymieszany z jajkami i mlekiem roślinnym. Takie nadzienie można urozmaicić i dodać wędzonego lub resztki smażonego łososia oraz ser feta. Jeśli w ciągu dnia macie deficyt białka to w szczególności polecam dodać do tarty szpinakowej rybę lub feta.

Inną pozytywną cechą tarty jest jej przechowywanie. Tartę można podzielić na porcje i zamrozić. Tarta jest bardzo syta. Tłuszcz znajduje praktycznie w każdym składniku tarty, oprócz szpinaku. Tartę z tego przepisu dzielę na 5 porcji, ale oczywiście można dostosować porcje do swoich zapotrzebowań na makroelementy.

Keto tarta szpinakowa lchf dieta

Keto tarta szpinakowa

5 porcji

Składniki

200 g mąki migdałowej blanszowanej

60 g masła

30 g gumy arabskiej

2 łyżki zimnej wody

sól do smaku

Nadzienie

300 g mrożonego szpinaku

1 mała cebula

3 łyżki masła, kokosowego lub MCT oleju

3 jajka

150 ml śmietanki, 36% tł.

150 g smażonego łososia

100 g sera feta

30 g startego parmezanu

sól, czarny pieprz, pieprz kajeński do smaku

Przyrządzenie

Wymieszać mąkę migdałową z gumą arabską i solą. Dodać pokrojone i zimne masło z lodówki. Rozcierać między palcami do utworzenia kruszonki. Następnie dodać zimną wodę i połączyć. Ciasto powinno teraz lepiej trzymać się w całości. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Rozwałkować ciasto na prostokąt tak, aby wystawało po krawędź formy. W tym przepisie wykorzystano podłużną formę o wymiarach 10 cm x 35 cm. Docisnąć ciasto do brzegu, odciąć nożem brzegi wystające poza krawędź formy i podpiec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez 10 minut.

Zeszklić cebulę na maśle. Dodać szpinak i smażyć, aż szpinak odparuje z wody. Doprawić solą i przyprawami. Lekko przestudzić szpinak. Jajka roztrzepać ze śmietanką, dodać szpinak i wymieszać. Podzielić łososia na małe kawałki, pokruszyć feta i dodać do nadzienia, wymieszać.

Wyłożyć nadzienie na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię, posypać parmezanem i piec w nagrzanym na 160ºC piekarniku przez 30 minut. Upieczoną tartę pokroić na 5 porcji. Można zamrozić.

Wartość energetyczna jednej porcji 700 kcal

Tłuszcz – 65 g

Białko – 25 g

Węglowodany – 5,0 g

Błonnik – 5,0 g

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

3 KOMENTARZE

  1. mam pytanie, czystosując pani przepisy – można jesli tak to jak zamieniać , w jakich proporcjach gumę arabską na babkę jajowatą lub płesznik, ostatecznie na gumę guar?

    • Na pewno będą inne proporcje, też w zależności od rodzaju potrawy.Poza tym nie wszędzie można zamienić jeden produkt na drugi.

  2. mam pytanie, jak zamieniać , w jakich proporcjach gumę arabską ( której nie mam ) na babkę jajowatą lub płesznik?

Skomentuj Jolanta Anuluj odpowiedź

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze