środa, 24 kwietnia, 2024

LCHF po azjatycku

Kuchnia azjatycka świetnie sprawdza się na diecie LCHF. Znajdziecie w niej mnóstwo niskowęglowo danych warzyw, kokosowe mleko, mięso, zdrowe tłuszcze. Ten przepis na lchf curry jest smaczny, tłusty i zdrowy. Oczywiście do curry trzeba ugotować ryż… kalafiorowy.

Ryż kalafiorowy można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest ryż brokułowo kalafiorowy. Oba warzywa to warzywa niskowęglowodanowe, bardzo popularne w przepisach lchf. Poza tym są to warzywa, które świetnie pasują do mięsa, drobiu ale również pysznych i tłustych sosów jak kremowe curry. Do ryżu można dodać zioła i sporo tłuszczu. Mój ryż ma smak prawdziwego masła.

LCHF po azjatycku to przede wszystkim aromatyczne i sycące curry, które można ugotować dla całej rodziny, niezależnie od tego czy ktoś je lchf , czy też nie. Staram się tu pokazać jak łatwo gotować dla całej rodziny i jednocześnie być na diecie lchf.

W tym curry znajdziecie szparagi. Szparagi to kolejne niskowęglowodanowe i bardzo zdrowe warzywo. Właśnie zaczął się na sezon i dlatego pozwoliłam sobie na przyrządzenie curry z zielonymi szparagami. Szparagi są bardzo zdrowe, dlatego korzystajcie ze szparagów w sezonie nawet codziennie. Zacznijcie od przepisu poniżej. Curry jest kremowe i pyszne!

LCHF curry

4 porcje

Składniki

600 g fileta z piersi kurczaka

10 cm pora

1 czosnek solo

200 g pieczarek

200 g zielonych szparagów

1 czerwone chili

100 ml bulionu z kurczaka

500 ml kokosowej śmietanki

2 łyżeczki curry w proszku

1 łyżeczka kurkumy

1½ łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżeczka białego pieprzu

½ łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżki papryki w proszku

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżki soku z limonki

sól do smaku

50 g masła do smażenia

3 łyżki natki pietruszki lub kolendry

Przygotowanie

Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na dwa cienkie płaty, natrzeć solą, papryką i białym pieprzem. Zrumienić na rozgrzanym maśle. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni smażyć pokrojone w plasterki pieczarki, por i pozostałe przyprawy. Wlać bulion, kokosową śmietankę, soję, sos rybny i sok z limonki. Gotować sos przez 5 minut. Następnie dodać szparagi i kurczaka. Gotować przez 5 minut. Jeść danie z ryżem brokułowo kalafiorowym, który najłatwiej zrobić zamieniając połowę kalafiora brokułami.

Wartość energetyczna 1 porcja curry 519 kcal

Tłuszcze – 33 g

Białko – 41,5 g

Węglowodany – 14 g

Błonnik – 3,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze