Kuchnia azjatycka świetnie sprawdza się na diecie LCHF. Znajdziecie w niej mnóstwo niskowęglowo danych warzyw, kokosowe mleko, mięso, zdrowe tłuszcze. Ten przepis na lchf curry jest smaczny, tłusty i zdrowy. Oczywiście do curry trzeba ugotować ryż… kalafiorowy.
Ryż kalafiorowy można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest ryż brokułowo kalafiorowy. Oba warzywa to warzywa niskowęglowodanowe, bardzo popularne w przepisach lchf. Poza tym są to warzywa, które świetnie pasują do mięsa, drobiu ale również pysznych i tłustych sosów jak kremowe curry. Do ryżu można dodać zioła i sporo tłuszczu. Mój ryż ma smak prawdziwego masła.
LCHF po azjatycku to przede wszystkim aromatyczne i sycące curry, które można ugotować dla całej rodziny, niezależnie od tego czy ktoś je lchf , czy też nie. Staram się tu pokazać jak łatwo gotować dla całej rodziny i jednocześnie być na diecie lchf.
W tym curry znajdziecie szparagi. Szparagi to kolejne niskowęglowodanowe i bardzo zdrowe warzywo. Właśnie zaczął się na sezon i dlatego pozwoliłam sobie na przyrządzenie curry z zielonymi szparagami. Szparagi są bardzo zdrowe, dlatego korzystajcie ze szparagów w sezonie nawet codziennie. Zacznijcie od przepisu poniżej. Curry jest kremowe i pyszne!
LCHF curry
4 porcje
Składniki
600 g fileta z piersi kurczaka
10 cm pora
1 czosnek solo
200 g pieczarek
200 g zielonych szparagów
1 czerwone chili
100 ml bulionu z kurczaka
500 ml kokosowej śmietanki
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka białego pieprzu
½ łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżki papryki w proszku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
sól do smaku
50 g masła do smażenia
3 łyżki natki pietruszki lub kolendry
Przygotowanie
Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na dwa cienkie płaty, natrzeć solą, papryką i białym pieprzem. Zrumienić na rozgrzanym maśle. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni smażyć pokrojone w plasterki pieczarki, por i pozostałe przyprawy. Wlać bulion, kokosową śmietankę, soję, sos rybny i sok z limonki. Gotować sos przez 5 minut. Następnie dodać szparagi i kurczaka. Gotować przez 5 minut. Jeść danie z ryżem brokułowo kalafiorowym, który najłatwiej zrobić zamieniając połowę kalafiora brokułami.
Wartość energetyczna 1 porcja curry 519 kcal
Tłuszcze – 33 g
Białko – 41,5 g
Węglowodany – 14 g
Błonnik – 3,0 g