LCHF po azjatycku

lchf curry zdrowadieta lchf dieta konsultacje dietetyczne online

Kuchnia azjatycka świetnie sprawdza się na diecie LCHF. Znajdziecie w niej mnóstwo niskowęglowo danych warzyw, kokosowe mleko, mięso, zdrowe tłuszcze. Ten przepis na lchf curry jest smaczny, tłusty i zdrowy. Oczywiście do curry trzeba ugotować ryż… kalafiorowy.

Ryż kalafiorowy można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest ryż brokułowo kalafiorowy. Oba warzywa to warzywa niskowęglowodanowe, bardzo popularne w przepisach lchf. Poza tym są to warzywa, które świetnie pasują do mięsa, drobiu ale również pysznych i tłustych sosów jak kremowe curry. Do ryżu można dodać zioła i sporo tłuszczu. Mój ryż ma smak prawdziwego masła.

LCHF po azjatycku to przede wszystkim aromatyczne i sycące curry, które można ugotować dla całej rodziny, niezależnie od tego czy ktoś je lchf , czy też nie. Staram się tu pokazać jak łatwo gotować dla całej rodziny i jednocześnie być na diecie lchf.

W tym curry znajdziecie szparagi. Szparagi to kolejne niskowęglowodanowe i bardzo zdrowe warzywo. Właśnie zaczął się na sezon i dlatego pozwoliłam sobie na przyrządzenie curry z zielonymi szparagami. Szparagi są bardzo zdrowe, dlatego korzystajcie ze szparagów w sezonie nawet codziennie. Zacznijcie od przepisu poniżej. Curry jest kremowe i pyszne!

LCHF curry

4 porcje

Składniki

600 g fileta z piersi kurczaka

10 cm pora

1 czosnek solo

200 g pieczarek

200 g zielonych szparagów

1 czerwone chili

100 ml bulionu z kurczaka

500 ml kokosowej śmietanki

2 łyżeczki curry w proszku

1 łyżeczka kurkumy

1½ łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżeczka białego pieprzu

½ łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżki papryki w proszku

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżki soku z limonki

sól do smaku

50 g masła do smażenia

3 łyżki natki pietruszki lub kolendry

Przygotowanie

Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na dwa cienkie płaty, natrzeć solą, papryką i białym pieprzem. Zrumienić na rozgrzanym maśle. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni smażyć pokrojone w plasterki pieczarki, por i pozostałe przyprawy. Wlać bulion, kokosową śmietankę, soję, sos rybny i sok z limonki. Gotować sos przez 5 minut. Następnie dodać szparagi i kurczaka. Gotować przez 5 minut. Jeść danie z ryżem brokułowo kalafiorowym, który najłatwiej zrobić zamieniając połowę kalafiora brokułami.

Wartość energetyczna 1 porcja curry 519 kcal

Tłuszcze – 33 g

Białko – 41,5 g

Węglowodany – 14 g

Błonnik – 3,0 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here