Muffiny cukiniowe z czekoladą bez cukru i mąki

czekolada_muffiny_keto_cukinia_fit_lchfdieta

Muffiny z cukinią i mąką migdałową są dla każdego, kto ma ochotę na coś słodkiego bez wyrzutów sumienia. Muffiny są bardzo aromatyczne. Pachną cynamonem i czekoladą. Znajdziecie w nich bogatą w błonnik cukinię, niskowęglowodanową mąkę migdałową i włoskie orzechy. Niezależnie od tego, czy jesteście na diecie bezglutenowej lub preferujecie LCHF styl życia, ten przepis na muffiny z cukinią jest uniwersalny dla Was wszystkich.

Te pyszne muffiny cukiniowe znikają ze stołu w kilka sekund i nie jest tajemnicą, dlaczego. Są mocno wilgotne, czekoladowe i cudownie pachną cynamonem. Nic nie szkodzi, że są takie popularne, ich przyrządzenie jest proste i zajmuje niewiele czasu. Poza tym jest to idealny wypiek do kawy latem, kiedy cukinia w ogrodzie rośnie jak dzika, a Wy nie wiecie co macie z nią zrobić.

Ten przepis spełnia również szeroki zakres potrzeb żywieniowych. Te czekoladowe muffiny z cukinią są nie tylko niskowęglowodanowe, ale także bezglutenowe i bezlaktozowe – tak jak mój przepis na bułki z cukinią! Jeden muffin zawiera zaledwie 5 g węglowodanów.

Dlaczego warto wypróbować ten przepis na muffiny?

Przepis na niskowęglowodanowe muffiny cukiniowe z czekoladą jest niesamowicie prosty. Z łatwością można ten przepis przekształcić keto używając czekolady bez cukru. W tym przepisie użyłam czekolady o zawartości jako 70%, która zawiera 35,5 g cukru. W przeliczeniu na jeden muffin nie jest to wiele. Zawartość węglowodanów można łatwo obniżyć używając czekolady niskowęglowodanowej.

Czekoladowe muffiny z cukinią

12 sztuk

Składniki

250 g mąki migdałowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki cynamonu

szczypta soli do smaku

250 g cukinii

3 jajka

60 g kokosowego oleju

100 g erytrytolu

100 g czekolady, min. 70% kakao

50 g włoskich orzechów

Przygotowanie

Przygotować dwie miski. Do jednej odważyć mąkę migdałową i erytrytol. Dodać sodę, sól, posiekane orzechy i grubo pokrojoną czekoladę. Rozpuścić olej kokosowy i wymieszać z jajkami. Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. Wymieszać z jajkami i kokosowym olejem. Następnie dodać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać.

Formę do pieczenia muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić papilotki do ¾ wysokości i piec muffiny w piekarniku nagrzanym na 175ºC. Upieczone muffiny ostudzić. Można zamrozić.

Wartość energetyczna 1 sztuki 273 kcal

Tłuszcz – 25 g

Białko – 7,6 g

Węglowodany – 5,0 g

Błonnik – 1,5 g

Poprzedni artykułLetnia sałatka
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here