Muffiny z cukinią i mąką migdałową są dla każdego, kto ma ochotę na coś słodkiego bez wyrzutów sumienia. Muffiny są bardzo aromatyczne. Pachną cynamonem i czekoladą. Znajdziecie w nich bogatą w błonnik cukinię, niskowęglowodanową mąkę migdałową i włoskie orzechy. Niezależnie od tego, czy jesteście na diecie bezglutenowej lub preferujecie LCHF styl życia, ten przepis na muffiny z cukinią jest uniwersalny dla Was wszystkich.
Te pyszne muffiny cukiniowe znikają ze stołu w kilka sekund i nie jest tajemnicą, dlaczego. Są mocno wilgotne, czekoladowe i cudownie pachną cynamonem. Nic nie szkodzi, że są takie popularne, ich przyrządzenie jest proste i zajmuje niewiele czasu. Poza tym jest to idealny wypiek do kawy latem, kiedy cukinia w ogrodzie rośnie jak dzika, a Wy nie wiecie co macie z nią zrobić.
Ten przepis spełnia również szeroki zakres potrzeb żywieniowych. Te czekoladowe muffiny z cukinią są nie tylko niskowęglowodanowe, ale także bezglutenowe i bezlaktozowe – tak jak mój przepis na bułki z cukinią! Jeden muffin zawiera zaledwie 5 g węglowodanów.
Dlaczego warto wypróbować ten przepis na muffiny?
Przepis na niskowęglowodanowe muffiny cukiniowe z czekoladą jest niesamowicie prosty. Z łatwością można ten przepis przekształcić keto używając czekolady bez cukru. W tym przepisie użyłam czekolady o zawartości jako 70%, która zawiera 35,5 g cukru. W przeliczeniu na jeden muffin nie jest to wiele. Zawartość węglowodanów można łatwo obniżyć używając czekolady niskowęglowodanowej.
Czekoladowe muffiny z cukinią
12 sztuk
Składniki
250 g mąki migdałowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli do smaku
250 g cukinii
3 jajka
60 g kokosowego oleju
100 g erytrytolu
100 g czekolady, min. 70% kakao
50 g włoskich orzechów
Przygotowanie
Przygotować dwie miski. Do jednej odważyć mąkę migdałową i erytrytol. Dodać sodę, sól, posiekane orzechy i grubo pokrojoną czekoladę. Rozpuścić olej kokosowy i wymieszać z jajkami. Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. Wymieszać z jajkami i kokosowym olejem. Następnie dodać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać.
Formę do pieczenia muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić papilotki do ¾ wysokości i piec muffiny w piekarniku nagrzanym na 175ºC przez około 30 minut. Upieczone muffiny ostudzić. Można zamrozić.
Wartość energetyczna 1 sztuki 273 kcal
Tłuszcz – 25 g
Białko – 7,6 g
Węglowodany – 5,0 g
Błonnik – 1,5 g