Muffiny cukiniowe z czekoladą bez cukru i mąki

czekolada_muffiny_keto_cukinia_fit_lchfdieta

Muffiny z cukinią i mąką migdałową są dla każdego, kto ma ochotę na coś słodkiego bez wyrzutów sumienia. Muffiny są bardzo aromatyczne. Pachną cynamonem i czekoladą. Znajdziecie w nich bogatą w błonnik cukinię, niskowęglowodanową mąkę migdałową i włoskie orzechy. Niezależnie od tego, czy jesteście na diecie bezglutenowej lub preferujecie LCHF styl życia, ten przepis na muffiny z cukinią jest uniwersalny dla Was wszystkich.

Te pyszne muffiny cukiniowe znikają ze stołu w kilka sekund i nie jest tajemnicą, dlaczego. Są mocno wilgotne, czekoladowe i cudownie pachną cynamonem. Nic nie szkodzi, że są takie popularne, ich przyrządzenie jest proste i zajmuje niewiele czasu. Poza tym jest to idealny wypiek do kawy latem, kiedy cukinia w ogrodzie rośnie jak dzika, a Wy nie wiecie co macie z nią zrobić.

Ten przepis spełnia również szeroki zakres potrzeb żywieniowych. Te czekoladowe muffiny z cukinią są nie tylko niskowęglowodanowe, ale także bezglutenowe i bezlaktozowe – tak jak mój przepis na bułki z cukinią! Jeden muffin zawiera zaledwie 5 g węglowodanów.

Dlaczego warto wypróbować ten przepis na muffiny?

Przepis na niskowęglowodanowe muffiny cukiniowe z czekoladą jest niesamowicie prosty. Z łatwością można ten przepis przekształcić keto używając czekolady bez cukru. W tym przepisie użyłam czekolady o zawartości jako 70%, która zawiera 35,5 g cukru. W przeliczeniu na jeden muffin nie jest to wiele. Zawartość węglowodanów można łatwo obniżyć używając czekolady niskowęglowodanowej.

Czekoladowe muffiny z cukinią

12 sztuk

Składniki

250 g mąki migdałowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki cynamonu

szczypta soli do smaku

250 g cukinii

3 jajka

60 g kokosowego oleju

100 g erytrytolu

100 g czekolady, min. 70% kakao

50 g włoskich orzechów

Przygotowanie

Przygotować dwie miski. Do jednej odważyć mąkę migdałową i erytrytol. Dodać sodę, sól, posiekane orzechy i grubo pokrojoną czekoladę. Rozpuścić olej kokosowy i wymieszać z jajkami. Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. Wymieszać z jajkami i kokosowym olejem. Następnie dodać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać.

Formę do pieczenia muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić papilotki do ¾ wysokości i piec muffiny w piekarniku nagrzanym na 175ºC przez około 30 minut. Upieczone muffiny ostudzić. Można zamrozić.

Wartość energetyczna 1 sztuki 273 kcal

Tłuszcz – 25 g

Białko – 7,6 g

Węglowodany – 5,0 g

Błonnik – 1,5 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here