Ciastka orzechowe to najszybsze wypieki bez mąki i cukru. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a pieczenie to tylko 15 minut w nagrzanym piekarniku. Wypieki bez mąki i cukru zawsze się udadzą jeśli proporcje składników są odpowiednio skomponowane. Ważne jest aby zastąpić funkcję wiążącą glutenu błonnikiem witalnym i odpowiednią ilością jajek.
Keto ciastka orzechowe
16 ciastek
Składniki
2 jajka
2 łyżeczki błonnika witalnego
5 łyżek erytrytolu
2 łyżki syropu z błonnika
¼ łyżeczki soli
200 g mąki orzechowej, grubo mielone
½ laski wanilii, nasiona
16 orzechów makadamia
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 175ºC. Jajka i syrop z błonnika roztrzepać widelcem. W drugim naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, wanilię, sól, erytrytol i błonnik. Dodać roztrzepane jajka i zmiksować na gęstą masę. Masa będzie lekko lepka ale po zmoczeniu rąk wodą łatwa w formowaniu. Ułożyć papier do pieczenia na blasze. Zamoczyć ręce w zimnej wodzie, nabierać ciasto i formować okrągłe kulki. Z tej porcji wychodzi 16 ciastek. Ułożyć ciastka na blasze w odstępach. W każde ciastko można wcisnąć po całym orzechu laskowym lub makadamia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 – 15 minut. Ciastka powinny być lekko zrumienione, a po wystygnięciu lekko ciągnące.
Wartość energetyczna 1ciastka 99,5 kcal
Tłuszcze – 9,1 g
Białko – 2,9 g
Węglowodany – 1,3 g
Błonnik – 1,5 g