Pizza na brokułowym spodzie

0
115
pizza_lchf_przepis

Pizza na brokułowym spodzie to kolejna lchf pizza, a więc pizza bez mąki i bezglutenowa, która perfekcyjnie zaspokaja głód na LCHF diecie. Pizza jest smaczna i oczywiście można ją skomponować według własnego upodobania. My polecamy z z kozim serem, mozzarellą i oliwkami oraz pomidorowym pesto. Brokuły w spodzie do pizzy można zastąpić kalafiorem.

Pizza na brokułowym spodzie

1 pizza – 6 portioner

Składniki:

260 g brokułu

40 g mąki migdałowej

12 g błonnika vitalnego

2 duże jajka

½ łyżeczki soli

100 g koziej feta

150 g mozzarella, utartej

15 czarnych oliwek

3 łyżki pomidorowego pesto

1 łyżeczka suszonego oregano

30 g rukoli

czerwona cebula do smaku

Przygotowanie

Zmiksować brokuły najlepiej w malakserze. Dodać jajka, mąkę migdałową, błonnik, jajka i sól. Miksować do połączenia składników. Formę do pieczenia przykryć papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto na grubość 0,5 cm. Nastawić piekarnik na 200ºC i piec spód do pizzy przez 8 minut. Wyjąć z piekarnika. Na gorącym spodzie rozprowadzić pesto, pokruszony ser, oliwki i utartą mozzarellę. Wstawić do piekarnika i piec przez przez 8 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać oregano. Lekko przestudzoną pizzę udekorować rukolą, cebulą i pokroić na 6 porcji.

Wartość energetyczna 1 porcji 280 kcal

Tłuszcz – 23,5 g

Białko – 13,7 g

Węglowodany – 3,5 g

Błonnik – 3,9 g

dieta lchf specjalista